Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Ayacucho
Webwinkel   Sitemap | U bent hier > Weeshuis > Archief > reisverslag november 2004 - deel 1

Go to MP3player

"Met de groeten van Hendrik Blomme uit Peru... Goed aangekomen"

 

Vorige week donderdag, 11 november, vertrok Nieuwpoortenaar Hendrik Blomme voor de vijfde keer op humanitaire missie naar Peru. Hierover kon men in de vorige editie van het Wekelijks Nieuws al uitvoerig lezen. Hendrik was zo vriendelijk ons vanuit het verre Ayacucho op de hoogte te houden van zijn wedervaren. De man heeft woord gehouden en met de hedendaagse communicatiemogelijkheden was dat ook niet echt een probleem. Ziehier een eerste reisverslag met de groeten van Hendrik uit Peru:

 

Donderdag 11 november 's morgens om 03:00 uur vertrokken. Dankzij de medewerking van Iberia konden we meer dan 160 kg goederen en bagage meenemen naar Peru. De vliegtuigreis is zeer vlot verlopen. Alles vlekkeloos, dus. Naast ons op het vliegtuig zat een gast-arbeider-Peruaan, werkzaam in Spanje.
Bij aankomst in Lima, zoals gevrees en zoals altijd,... problemen bij de douane. Het binnenvoeren van pc's gaat zeer moeilijk. Er hangt spanning in de lucht en de zenuwen gieren door de keel. Na de gebruikelijke grondige controle en met behulp van toch één begripvolle oude man hebben we alles voorbij de controle gekregen. Wat een emotionele ontlading!
SeŮor Cesar stond ons op te wachten. Ons wachtte nog een zeer warm en hartelijk onthaal bij SeŮiora Eulalia. We brachten een rustige nacht door in de residentiŽle wijk van Lima.
De volgende morgen trokken we met de bus doorheen La Molina, richting Ayacucho. Niet verwonderlijk dat er regelmatig bussen verongelukken. Tegen een ongelooflijke snelheid vliegt men daar over de Andes, echte cowboys, die chauffeurs. In Ayacucho komen we stipt om 18:00 uur plaatselijke tijd aan. (zie foto met Cis en een lama op de achtergrond). Intussen werde de twee computers uitgeladen, een schenking van een zeer groot informaticabedrijf uit het Gentse. Het is al de tweede keer dat we op medewerking van dat bedrijf kunnen rekenen. De uitbreiding van het weeshuis "El Refugio" is inmidels gestart. De Nieuwpoortse vlag werd overhandigd aan de directeur van het ontwikkelingsproject, SeŮor Justo. Volgende zondag wordt de vlag gehesen op de berg Yanama. De eerste opnames voor de dvd die van het project 'Conaf El Refugio' gemaakt wordt, zijn achter de rug. Het traject dat de kinderen van het weeshuis dagelijks moeten afleggen naar de school staat in schril contrast met de luxe van onze Vlaamse kinderen die dagelijks aan de schoolpoort worden afgezet. "Alles rustig en stil" De volgende dagen staat een ontmoeting met de burgemeester van het district Jesus Nazareno - Ayacucho op het programma, in het kader van een verbroedering met de stad Nieuwpoort. Volgende week volgt meer informatie hierover. De uniformen van de fanfare zouden sinds maandagavond 14 november vrijgegeven zijn door de douane. Wat een geluk. Hierbij nogmaals dank aan DHL, dat gratis instond voor het vervoer! De situatie is algemeen niet te vergelijken met twee jaar geleden. Geen politieke onrust in Lima. Geen manifestaties. Geen wegversperringen. 'Alles rustig en stil'. Toch blijft de schrijnende armoede alom heersen Een nieuw fenomeen is het 'kraken van grond'. De mensen nemen met honderden de grond in van een grootgrondbezitter en uiteraard wordt dit beantwoord door politietussenkomsten met traangas en wapenstok. De reactie van de krakers is het gekende verweer met molotovcoctails. Groeten aan het thuisfront van Hendrik en Co.uit de verschroeiende hitte van de "Sierra Peruana", 16 november, 08 uur plaatselijke tijd.
Tot volgende week, zoals afgesproken. "

 

ga naar deel 2 - deel 3

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden