Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 25 november
25 november
Vladyko Joan
Petrus van AlexandriŽ

Eveneens op deze dag:
Teruggave Tempelgang
Catherina van AlexandriŽ
Clemens van Rome


boxen

Petrus van AlexandriŽ

 

 

Petrus was een leerling en de opvolger van Theonas, Aartsbisschop van AlexandriŽ. Hij was een tijdlang leraar aan de beroemde filosofenschool van Origenes. Hij besteeg de aartsbisschoppelijke troon in 299 en stierf een martelaarsdood in 311, naast het graf van Apostel Markus.
Hij bestuurde de Kerk in een uiterst moeilijke periode. De Kerk kreeg zowel interne aanvallen van dwaalleraren te verduren, als externe aanvallen van ongelovigen. In AlexandriŽ kwamen er toen 670 Christenen om. Vaak werden gehele gezinnen of families naar het schavot geleid om er geŽxecuteerd te worden. In die tijd ook bracht de goddeloze Arius de gelovigen in verwarring met zijn valse leer. Petrus sneed hem af van de Kerk en sprak de banvloek over hem uit (anathema), zowel voor de huidige als voor de volgende wereld. De Heer Zelf bezocht deze uitzonderlijke en wonderlijke heilige in de gevangenis.

 

 

Kondakion t.4

 

Onwankelbare, door God beschermde Toren der Kerk, * Sterke, Geestelijke Zuiden der ware vroomheid, * Roemrijke Clemens en Petrus, * Heilige Bisschop-Martelaren, ** bescherm ons allen door uw gebeden.

 

Kondakion t.2

 

Als een door God geplante priesterlijke wijnstok, * schenkt gij aan allen de zoete drank der Wijsheid, * door uw gebeden, Geeerde Bisschop Petrus, * die het purper draagt van uw eigen bloed. ** Red ons die u met liefde bezingen.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden