Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 25 november
25 november
Vladyko Joan
Clemens van Rome

Eveneens op deze dag:
Teruggave Tempelgang
Catherina van AlexandriŽ
Petrus van AlexandriŽ


boxen

Clemens van Rome

 

 

Clemens werd in Rome geboren, hij was van koninklijken bloede en een tijdsgenoot van de Apostelen. Zijn moeder en zijn twee broers werden, tijdens een zeereis, door een storm meegevoerd naar verschillende plaatsen. Daarop vertrok zijn vader om zijn echtgenote en zijn zonen te zoeken, maar ook hij verdwaalde en keerde niet terug. Clemens was 24 jaar, toen hij op zijn beurt naar het oosten trok om er zijn ouders en zijn broers te zoeken.
In AlexandriŽ ontmoette hij Apostel Barnabas en nadien voegde hij zich bij Apostel Petrus, die ook zijn broers, Faustinus en Faustinianus, als volgelingen had. Door Gods voorzienigheid kwam Apostel Petrus ook tot Clemensí moeder, die als een bejaarde vrouw op straat bedelde. Later werd ook de vader gevonden. Op die wijze werd de gehele familie opnieuw herenigd en keerden ze als Christenen naar Rome terug. Clemens week niet van de zijde van de Apostel en werd door hem als bisschop aangeduid.Na de Petrusí marteldood, werd eerst Linus Bisschop van Rome, daarna Cletus. Deze beide mannen leidden de Kerk slechts voor een korte tijd. Clemens volgde hen op en regeerde de Kerk van God met vurige ijver. Dagelijks bracht hij velen tot het Christelijk Geloof. Daarenboven gaf hij 7 schrijvers de opdracht het levensverhaal te schrijven van de Christelijke martelaren, die in die tijd hun leven gaven voor hun Heer.
Keizer Trajanus verbande hem naar Cherson, waar Clemens 2000 Christenen in ballingschap aantrof. Allen hadden als loodzware taak stenen te houwen in een dor en waterloos land. De Christenen onthaalden Clemens met grote vreugde en hij was hun een levende bron van troost. Door zijn gebed ontsproot er water uit de dorre grond en hij bracht zoveel goddeloze inboorlingen tot het Geloof, dat in een tijdspanne van 1 jaar 75 kerken werden gebouwd. Om de verspreiding van het Christelijk Geloof tegen te gaan en in te dijken, veroordeelden de autoriteiten Clemens ter dood.
Hij werd met een steen om de hals in zee gegooid. Dat geschiedde in het jaar 101. Zijn wonderwerkende relieken werden slechts ten tijde van Cyrillus en Methodius uit het water gehaald. Cyrillus nam het gebeente mee naar Rome, waar de San Clemente werd gebouwd over de relieken.

 

 

Troparion t.4

 

De einden der aarde verbazen zich over uw goddelijke wonderen, * Heilige HiŽromartelaar: * op bovennatuurlijke wijze splijt gij de wateren der zee * op de dag van uw heilige gedachtenis, * voor hen die snellen naar de door God gemaakte grot, * die dient tot tempel voor uw eerbiedwaardige relieken. * Na de doortocht van alle pelgrims * doet gij wonderbaar de zee terugvloeien. ** Bewonderenswaardige Clemens, bid tot Christus God om onze zielen te redden.

 

 

Kondakion t.4

 

Onwankelbare, door God beschermde Toren der Kerk, * Sterke, Geestelijke Zuiden der ware vroomheid, * Roemrijke Clemens en Petrus, * Heilige Bisschop-Martelaren, ** bescherm ons allen door uw gebeden.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden