Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 29 mei
29 mei
Vladyko Joan
Theodosia van Constantinopel

Eveneens op deze dag:
Theodosyia van Tyros
Maximus van Trier
Joannes van Ustjug


boxen

Theodosia van Constantinopel

 

 

Haar moeder, die onvruchtbaar was, verkreeg door haar volgehouden gebed toch een dochter, die zij, volgens haar gelofte, op 8-jarige leeftijd naar het klooster van de Heilige Athanasia bracht. Daar groeide Theodosia op.

Toen de soldaten van Keizer Leo de IsauriŽr in het jaar 746 de grote Christus-icoon boven de Bronzen Poort (d.i. de stadspoort van Constantinopel) wilden vernietigen, was Theodosia een van de monialen, die de ladder, waarop de soldaten omhoogklommen, omverwierpen. Op keizerlijk bevel werden de monialen opgesloten in de gevangenis en dagelijks met honderd zweepslagen gruwelijk geslagen. Na verloop van een week werden ze door de soldaten en hun speren naar een slachthuis gejaagd om er onthoofd te worden. Theodosia zou, volgens bepaalde bronnen, echter onderweg reeds door een soldaat zijn gedood, toen deze een ramshoorn door haar keel stootte.

Christenen verborgen haar heilig lichaam met eerbied in het klooster van de Heilige Eufemia te Constantinopel, dicht bij de plaats ĎDexiokratisí. Het graf van Theodosia was een bron van vele genezingen.

 

Troparion t.4

 

Gij hebt de deugd tot voltooiing gebracht * als een woonplaats van Christus * en een bemind verblijf van de Heilige Geest. * Gij hebt gestreden tegen de algemene vijand * en hem verslagen met het zwaard van het Geloof. * Maagdelijke Martelares Theodosia, * gij zijt nu overgegaan naar de vreugden van het Hemelse Bruidsvertek. * Bid voor ons die u vereren ** om de grote genade.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden