Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 29 mei
29 mei
Vladyko Joan
Joannes van Ustjug

Eveneens op deze dag:
Theodosia van Constantinopel
Theodosyia van Tyros
Maximus van Trier


boxen

Joannes van Ustjug

 

 

Joannes werd geboren uit vrome ouders, Sava en Maria, in Pukhovo, bij Oud Ustjug. Vanaf zijn jeugd at hij slechts brood en dronk hij slechts water. Op woensdag en vrijdag at en dronk hij helemaal niets. Later verhuisden zijn ouders naar Orlets, waar zijn moeder, na de dood van haar man, moniale werd in het klooster van de Drie-Eenheid. Vanaf dat ogenblik hulde Joannes zich in stilzwijgen, later leidde hij een ascetisch leven als Dwaas van Christus. Hij woonde in een kleine hut, dat de vrome Andrej Misjnev voor hem had gebouwd. Hij bracht de nacht door in gebed en overdag doorkruiste hij, blootsvoets en in lompen, de stad Ustjug om het volk tot bezinning op te wekken en het kwaad te veroordelen.

Hij stierf op 18-jarige leeftijd op 29 mei 1494. Hij werd begraven naast de Kathedraal van de Ontslaping te Ustjug, maar later werd er een aan hem gewijde kerk boven zijn graf gebouwd.

 

Kondakion t.5

 

Gij hebt naar de hoogste schoonheid gestreefd * en de zoetheid der spijzen vermeden * en geen dekking gezocht tegen hitte of koude. * Zo hebt gij in de wereld als een Engel geleefd * en alleen op Gods hulp vertrouwd, * tot Wie gij zijt opgegaan, Zalige Joannes. ** Bid tot Christus God voor ons allen.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden