Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 29 mei
29 mei
Vladyko Joan
Maximus van Trier

Eveneens op deze dag:
Theodosia van Constantinopel
Theodosyia van Tyros
Joannes van Ustjug


boxen

Maximus van Trier

 

 

Maximus werd te Poitiers geboren, maar behoorde al op vrij jonge leeftijd tot de clerus van Trier, waar hij in het jaar 332 tot bisschop werd gewijd.

Bisschop Maximus ontving de verbannen Athanasios, Patriarch van AlexandriŽ, in het ballingsoord Trier niet als een beklagenswaardige banneling, maar als een roemrijke belijder van Christus. Hij vond een buitengewone vreugde in de nabijheid van zoín inspirerende Heilige te mogen vertoeven. Athanasios zelf looft Ďde onvermoeibare waakzaamheid, de heldhaftige vastbeslotenheid en het voorbeeldige levení van zijn gastheer, die omwille van de deugden ook de hemelse gave van wonderen bezat.

Ook de Heilige Paulos, Aartsbisschop van Constantinopel, vond, tijdens zijn verbanning door Keizer Konstantios, in Maximinus een toegewijde beschermheer.

Bisschop Maximus van Trier is in het jaar 349 te Poitou gestorven, toen hij familieleden er een bezoek bracht. Zijn relieken werden naar Trier teruggebracht. Later werd er een benedictijnenklooster gebouwd, die zijn naam droeg: ĎSankt Maximin.í (zie afbeelding)

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden