Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Ayacucho
Webwinkel   Sitemap | U bent hier > Weeshuis > Archief > Nieuwsbrief 31 oktober 2003 - ga naar pag 1 | dit is pag 2

Go to MP3player

Michel heeft nu zijn eigen atelier, waar hij de piedra de Huamanga kan beeldhouwen. Het ging niet zo goed met de ‘professor’, die profiteerde van de gevoelens van trouw van zijn jonge leerling en hem dus stilaan begon uit te buiten, hem het zware werk liet doen en dan zelf met de winst ging wandelen. Het heeft een tijd geduurd vooraleer Michel het echt doorhad, tot hij zelf merkte dat de prof alleen voor zichzelf werkte en hem  eigenlijk geen deelgenoot maakte van de echte knepen van het vak. Daarenboven constateerde hij dat sommige werken, waar hij maanden aan gezwoegd had, plotseling verdwenen waren, zonder verdere uitleg.

Eens temeer een bittere ervaring voor de jongen, die al zoveel bittere ervaringen had geproefd. Nu werkt hij boven en af en toe komt een echte kunstenaar naar boven en toont hem hoe hij de fijne afwerking moet doen. Tijdens de weekends en de vakantieperiodes leert hij enkele jongeren het schone witte albast bewerken.

Ook Señora Lourdes heeft de voorbije maand een zware beproeving doorstaan, tot groot verdriet zowel van haarzelf als  van haar gezin. Ze was in de derde maand van haar zwangerschap, toen ze plots hevige krampen kreeg, een zware bloeding, en het ongeboren kindje stierf in haar schoot. De dokter in Ayacucho zei haar dat ze zich verder geen zorgen moest maken en stuurde haar met een pijnstiller naar huis. Nog geen week later werden de pijnen zo heftig en de bloedingen kwamen steeds veelvuldiger voor, dat ik haar verplicht heb om naar Lima te reizen en daar een specialist te raadplegen. Deze beval na onderzoek een onmiddellijke opname. Daar werd de uterus gereinigd, waar de resten van de moederkoek aan het ontbinden waren. Dezelfde dag werd ze naar het hotel teruggestuurd (zo gaat dat in Peru) met de mededeling: scheelt er iets, dan bel je maar. Twee dagen later werd haar een voorschrift voor antibiotica overhandigd en werd haar gezegd dat ze naar huis mocht vertrekken. Toch maak ik me zorgen, want de pijnen in de buik blijven! 

De ‘Clubes de Madres’ hebben een voorstel geformuleerd. Ze zouden graag een atelier oprichten waar eenvoudige kledij vervaardigd wordt, gezien de borduurwerken zo moeilijk te verkopen zijn. Eén van de dochters heeft in Lima gewerkt in een  klein confectiebedrijf en stelt zich beschikbaar om de ‘madres’ les te geven en de patronen te tekenen. Daarvoor zouden enkele naaimachines moeten aangekocht worden en de stoffen, zodat ze kunnen van start gaan. De prijzen werden mij opgestuurd voor semi-professionele machines, en om het atelier op te starten is ongeveer een 3000 USD van node. De eindproducten kunnen onmiddellijk verkocht worden in Ayacucho zelf, wat met de borduursels niet het geval is. Om uit de kosten te komen, zie ik me genoodzaakt ze naar België mee te brengen, waar ze dan in het klooster verkocht worden. (En dat gaat niet vlug!) Er werd enkele pogingen gewaagd dit geduldwerk in Lima te verkopen, maar daar geven ze niet eens de prijs van het materiaal, laat staan van het werk. (Monopolisering is een zeer veel voorkomende plaag in Peru en eerlijke betaling voor het werk is ver te zoeken, en dus: meebrengen in de reiskoffer is de boodschap.) Gelukkig vinden de tapijten hier een ietwat betere afzetmarkt, en worden veel bezoekers van de kerk getroffen door de kleurenrijkdom en de kunstvaardigheid van onze jonge wevers. Wie een origineel en goedkoop geschenk zoekt voor Kerstmis of het Nieuwe Jaar kan altijd in het klooster terecht, of per telefoon, fax of e-mail zo’n mooi geschenk bestellen. Straks kom ik immers terug met een nieuwe lading. 

Gedurende het verblijf van Marie-Louise was een Oostenrijkse jongeman werkzaam bij ons in Yanama.  Hij had zijn studie van sociaal assistent beëindigd en wou ervaring opdoen in Peru en in het bijzonder was hij getroffen door onze projecten. Hij is, na drie maanden vol enthousiasme naar zijn homeland teruggekeerd. Hij bewonderde zeer onze manier van werken met de kinderen, want in Lima had hij andere ervaringen opgedaan. Gezien hij ter plaatse was gedurende het verlof, had hij zeer veel contact met de kinderen, en hij prees in zijn brieven de onverdroten ijver van Justo. Ook hoe wij omgaan met de armsten oogstte zijn bewondering, zonder hen te vernederen of te kleineren, maar hen bescheiden de helpende hand toe te reiken, zonder hen tot iets te verplichten of van hun zwakke positie gebruik te maken. Robert heeft dus een paar pluimen op onze hoed gestoken, waar wij toch wel trots op zijn. 

Lombardsijde liep voor Ayacucho! Hoewel het weer guur was en de wind koud, liepen de kinderen van de Gemeenteschool zich met veel vuur warm en in het zweet om hun makkertjes uit het verre land, aan de overkant van de grote plas, een vriendenhandje toe te steken. 

Een grote PROFICIAT aan de Lombardsijdse rakkers. De tractor mag zich verheugen in nieuwe banden. De oude rubbers, waarop hij liep, waren zo versleten dat elke keer de machine gebruikt werd, één van de banden heel rustig zijn lucht liet lopen en verdere dienst weigerde. De banden zagen er op de duur zo melaats uit dat bij het herstellen men niet meer wist waar de volgende klever kon bevestigd worden. Dankzij de broederschap van Aartsbisschop Joan loopt hij nu weer lekker en kan er rustig mee gewerkt worden zonder voortdurend de banden in het oog te moeten houden. Dit jaar werd de tuna geoogst van de enkele hectaren die werden aangeplant, één hectare werd ons geschonken door DMOS en één hectare door de vereniging ‘FEMMES d’EUROPE’. Natuurlijk zijn de planten nog niet volgroeid, maar toch gaven ze al vruchten dit jaar. De schoonste en meest gave vruchten werden verkocht, de kinderen van ‘El Refugio’ aten naar hartelust of dronken er zelfgemaakte limonade van, en de rest werd verwerkt tot een soort zoete wijn, die met Pasen werd geschonken aan allen die kwamen vieren en hun schoolgerief kwamen ophalen. Naast de kinderen uit de wijken ‘Las Nazarenas, Alto Peru en San Cristobal, waren ook die van Casaorcco van de partij. En toegerust met het nodige schoolgerief konden ze het nieuwe schooljaar aanvatten. Vele inschrijvingen werden bekostigd en ook van drie jongeren werd het inschrijvingsgeld voor de universiteit betaald

De apotheek is praktisch uitgeput. De zo talrijke ‘bezoekers’, die kwamen aankloppen om hulp, stelden een reëel probleem voor het tehuis. Het toch al zo dicht bevolkte huis werd letterlijk op sommige dagen overspoeld, zodat de kinderen zich in hun kamers moesten terugtrekken gedurende lange tijd, wat nogal veel van hun zenuwen heeft gevergd. 

Ook de apotheek zelf was te klein geworden, maar we zagen geen mogelijkheid tot bijbouwen, gezien de krappe financies. Marie-Louise heeft toen haar stoute schoenen aangetrokken en is gaan aankloppen bij NGO’s in België om hulp. MEMISA heeft positief geantwoord en financiert een gedeelte van de bouw van een apotheek, een spreekplaats en de nodige wachtkamers, zodat het tehuis wat meer ademruimte heeft, en de mensen ook tijdens de regenperiode binnen kunnen wachten, in plaats van ‘opgeblikt’ in de veranda. 

Rest mij nog allen te danken, die bij gelegenheid van mijn jubileum aan de kinderen en de armen van Ayacucho gedacht hebben en door hun mildheid mijn vreugde vergroot hebben. Die mensen daar zijn mij kostbaarder dan mijn eigen leven en zijn mijn voortdurende zorg. En dank zij uw mildheid konden heel wat kinderen geholpen worden en kon het begonnen werk in sereniteit verder gezet worden. 

Zowel de kinderen, als de arme bewoners van Ayacucho en de omliggende dorpen, als ikzelf, hopen te mogen rekenen op uw verdere steun en medewerking. Want zonder uw bereidwillige hulp kan het aangevatte werk niet verder gezet worden. Zonder uw goedhartigheid zouden zovele kinderen niet eens school kunnen lopen. Zonder uw vriendelijkheid zouden zovele zieken gedoemd zijn hun leven lang ongelukkig te zijn, of zelfs veroordeeld zijn te sterven. Zonder uw medeleven zouden onze kereltjes weer op straat belanden, waar zij worden opgewacht door misdaad, drugs en prostitutie. Ook voor hen allen wordt het straks Kerstmis. Ook voor hen breekt straks een nieuw jaar aan, een jaar van hoop, dank zij uw mildheid; of een jaar van wanhoop, indien wij hen in de steek zouden laten.

Zoals de andere jaren hopen wij de vele kinderharten blij te maken met een klein geschenk: een eenvoudig speeltuig, een pop, een auto, een treintje, een voetbal. Maar gezien er zoveel kinderen zijn, kost ook dat een pakje geld. Zelfs al houden we het zeer eenvoudig, toch is voor meer dan 1000 kinderen speelgoed kopen een tamelijk grote uitgave. En zelfs al stellen we beperkingen en krijgen de jongeren boven de 16 niets, dan toch zijn er meer dan 1000 die in hun hart verlangen naar die dag: kerstmis. De dag waarvan ze dromen. 

 

Vader Thomas,
31 oktober 2003

 

 

 

Vanwege Justo, Lourdes, Cesar, Nolberto, Felix en al de andere medewerkers,
Vanwege onze knapen uit ‘El Refugio’,
Vanwege alle kinderen uit de omliggende dorpen en uit de armenwijken van Ayacucho,
Vanwege al onze medewerkers hier in België 
Bieden wij U onze beste wensen aan voor 

Een Gezegend Kerstfeest

En een voorspoedig Jaar 2004 

 

 

Voor meer info kan u zich steeds wenden tot:

Archimandriet Thomas

Rousdammestraat 1

B 8600 Pervijze

Telefax: 00 32 51 55 54 95

Email: monastery@orthodox.be

 

 

 ga naar pag 1 | dit is pag 2

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden