Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 19 november
19 november
Vladyko Joan
Barlaam van AntiochiŽ

Eveneens op deze dag:
Obadja de Profeet
Joasaf, Barlaam en Abennar van India


boxen

Barlaam van AntiochiŽ

 

 

Barlaam werd geboren in AntiochiŽ. Omwille van zijn geloof in Christus werd hij door de ongelovige rechter op een wreedaardige manier gefolterd. Tenslotte besloot de rechter de spot met hem te drijven door hem aan de afgoden te laten offeren. Daarom nam hij Barlaam mee naar een afgodentempel en legde een gloeiende kool in de palm van zijn hand. Op de kool legde hij wierookkorrels. De rechter dacht immers dat door de pijn de martelaar de gloeiende kool en de wierook van zijn hand zou schudden en op die wijze ongewild de afgoden zou bewieroken. De soldaat van Christus echter hield de gloeiende kool heldhaftig op zijn handpalm en dacht er niet aan de afgoden te eren. Zijn vingers brandden door en vielen af, ook zijn handpalm werd in zeer ernstige graad verbrand.
Basilius de Grote zegt over Barlaam: ďHij had een rechterhand, die sterker was dan het vuur, want, ofschoon de kool gloeide in zijn handpalm, toch hield de hand het vuur op, alsof het as was.Ē
Joannes Chrysostomos schrijft: ďDe engelen keken toe vanuit de hoogten. De aartsengelen aanschouwden deze majestueuze scŤne, die in waarheid de menselijke natuur oversteeg. Zie, wie wil niet een mens zien, die een dergelijke ascetische daad stelt dat hij niet voelt, wat mensen horen te voelen? Een mens, die zowel offeraltaar, als priester, als offergave was?Ē
Toen zijn hand doorbrand was, viel het gehele lichaam van de ouderling Barlaam dood neer en zijn ziel ging op naar de Eeuwige Rust. Barlaam leed en stierf in het jaar 304.

 

Kondakion t.4

 

Gij waart wonderbaar in standvastigheid * en hebt uzelf tot welriekende wierook gemaakt * als een brandoffer voor God. * Bid daarom onophoudelijk voor ons, * Heilige, Veelduldende Barlaam.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden