Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 29 oktober
29 oktober
Vladyko Joan
Anastasia en Cyrillus van Rome

Eveneens op deze dag:
Ermelindis
Abrašmius de Kluizenaar en Maria, zijn nicht


boxen

Anastasia en Cyrillus van Rome

 

 

Anastasia werd in Rome geboren uit edele ouders, maar bleef op 3-jarige leeftijd door de dood van haar ouders als wees achter. Ze werd naar een klooster in de buurt van Rome gebracht, waar Sofia abdis was, een kloosterlinge met de hoogste graad van perfectie. Na 17 jaar was Anastasia bekend onder de Christenen omwille van haar voorbeeldig leven in ascese en bij de goddelozen omwille van haar knappe verschijning.
Probus, een heidens gouverneur, hoorde van Anastasia en stuurde zijn soldaten naar haar toe om haar op te halen. Twee uur lang leerde Sofia Anastasia hoe ze haar geloof diende te bewaren, hoe ze aan bedrieglijke vleierijen weerstand kon bieden en hoe ze folteringen kon doorstaan. Anastasia antwoordde haar: ďMijn hart is klaar om voor Christus te lijden en mijn ziel is klaar om voor mijn geliefde Jezus te sterven.Ē Voor de gouverneur gebracht, beleed Anastasia openlijk haar geloof in Christus de Heer. Toen de gouverneur haar van haar geloof trachtte af te brengen, eerst door beloften en later door bedreigingen, antwoordde de martelares hem: ď Ik ben klaar om voor mijn Heer niet ťťn keer te sterven, maar zo het mogelijk was, honderd keren!Ē Toen ze haar helemaal uitkleedden, riep ze uit tot de knechten van de gouverneur: ďSla me, snij me en verscheur me, bedek mijn naakte lichaam met wonden en mijn schaamte met bloed!Ē En ze werd geslagen, gesneden en verscheurd. Tweemaal voelde ze grote dorst en vroeg ze om water en een Christen, Cyrillus, gaf haar te drinken, waarvoor hij door de martelares van Christus werd gezegend maar door de goddelozen met het zwaard werd onthoofd.
De borsten en de tong van Anastasia werden weggesneden, maar een engel Gods verscheen en bemoedigde haar. Tenslotte werd ze buiten de stad met een zwaard onthoofd. Sofia vond haar lichaam en begroef het met eerbied. Later werd het lichaam naar Constantinopel overgebracht.

 

 

Kondakion t.3

 

Als maagd waart gij reeds gereinigd door het water der zuiverheid, * maar nu zijt gij ook gewassen met het bloed van het martelaarschap. * Schenk genezing aan wie gemarteld worden door zware ziekten * door Christusí kracht, Heilige Anastasia, ** want Hij is de Onuitputtelijke Bron van Genade.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden