Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 16 juni
16 juni
Vladyko Joan
Tychon van Kaluga

Eveneens op deze dag:
Tychon van Amathus
Ferreolus en Fergeux


boxen

Tychon van Kaluga

 

 

Tychon koesterde reeds als kind de droom om monnik te worden in het Holenklooster van Kiev. Hij vluchtte echter, net zoals vele anderen, uit Kiev weg naar Moskou, toen de Tartaren de streek onveilig maakten. Moskou was toen een vrij en Christelijk gebied, dat gebouwd werd naar het model van Byzantium. In het jaar 1365 trad hij er het Tsjudov Klooster binnen, dat gesticht werd door Alexios, de vriend van Sergei van Radonesj. Hij bleef er echter niet lang, want hij werd snel als rijp beschouwd om het kluizenaarsleven te leiden. Hij vertrok naar het woeste gebied van Kaluga en Medin, waar hij een onderkomen vond in een holle eik. In het dichte woud leefde hij er van planten en overleefde er amper de barre winters en de snikhete zomers. Het afgesloten zijn van de wereld en het doorstaan van helse ontberingen vormen de wapens van de kluizenaar, de soldaat van Christus, in zijn rechtstreekse strijd tegen de Tegenstander.

De bevolking kwam hem op het spoor en mensen sloten zich bij hem aan. De landeigenaar duldde deze volkstoeloop niet en wou Tychon van zijn domein verjagen. Toen hij dreigde te slaan met een zweep, verstijfde zijn arm en bleef die in de lucht omhoog staan. De man kwam tot het besef dat de kluizenaar een man Gods was en smeekte hem op zijn knieŽn voor altijd te blijven wonen op zijn grondgebied. Hij bood zijn hulp aan bij de bouw van het klooster, dat genoemd werd naar de Ontslaping van de Moeder Gods. Tychon was de voortrekker van het klooster, letterlijk en figuurlijk. Vermits er geen lastdier was, trok hij zelf de ploeg, die door zijn leerling-monniken werd bestuurd. Hij leidde het klooster met wijsheid, deemoed en immense zachtmoedigheid. Hij was uitzonderlijk gastvrij, hielp de armen en was een voorspreker voor de verdrukten.

Tychon stierf op hoge leeftijd in het jaar 1492.

 

Kondakion t.3

 

U bezitten wij, Vader Tychon, als onze beschermer, * die in zoveel geweldige strijd uw kracht hebt getoond. * Door uw liefde gewonnen, roepen wij u toe: * ďVerheug u, die op aarde als een Engel hebt geleefd * en de hoogten der deugden bestegen hebt ** door de verlichting van Gods Heilige Geest.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden