Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 22 mei
22 mei
Vladyko Joan
Joannes Vladimir van ServiŽ

Eveneens op deze dag:
Basiliskos


boxen

Joannes Vladimir van ServiŽ

 

 

Hij werd geboren tijdens de 10de eeuw, zijn ouders waren vrome Christenen. Hij regeerde op wijze manier over IllyriŽ en DalmatiŽ. Hij huwde Kosara, een dochter van de Bulgaarse Vorst Samuel.

Onder de regering van Joannes begon de geestelijke hergeboorte van ServiŽ. Zijn programma bestond uit het bouwen van grotere kerken, het herstellen van kloosters, het inrichten van ziekenhuizen en gastverblijven en het verbeteren van scholen en seminaries.

Over zijn dood bestaan er verschillende meningen. In elk geval werd hij lafhartig om het leven gebracht op 22 mei 1015. Na zijn dood bouwde zijn weduwe Kosara een klooster, waar ze zelf ook binnentrad en (ver)bleef tot aan haar dood.

De relieken van Joannes Vladimir rusten in de buurt van Elbosan.

 

Troparion t.4

 

Het aan de hemel stralende Kruis * hebt gij aan allen verkondigd * en daardoor het heidense duister verlicht. * Nu draagt gij het purper van uw eigen bloed * en staat voor de Troon der Drie-Eenheid. * Bid met vertrouwen ** dat wij mogen worden gered.

 

 

Kondakion t.3

 

Als een kostbare, onschatbare bron * is ons uw lichaam geschonken, * waaruit voor vele ziekten genezing stroomt * en dat ons de goddelijke genade verleent, * dat wij tot u mogen roepen: * ďVerheug u, vorst Vladimir!Ē

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden