Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 25 april
25 april
Vladyko Joan
Markos

Eveneens op deze dag:
Floribertus van Luik


boxen

Markos, de Apostel en Evangelist

 

 

Markos de Evangelist was een Apostel uit de 70. Deze leerlingen waren door Christus uitgezonden om Zijn prediking voor te bereiden. Toen was Markos nog vrij jong. Hij was een zoon van Maria, de zus van Apostel Barnabas. In haar huis, dicht bij Gethsemane kwamen de Christenen van Jeruzalem samen.

Toen hij het lawaai hoorde van de troep soldaten die Christus moesten gevangen nemen, sloeg hij een laken om zich heen en volgde hij hen nieuwsgierig, zodat hij de arrestatie kon gadeslaan. Wanneer de soldaten hem vastgrepen en hij zich naakt losrukte, lieten de lachende wachters hem lopen (Mar. 14,43). Juist dit buitengewone voorval bond hem voorgoed aan Christus.

Door zijn oom Barnabas, de Apostel, kwam hij in contact met de Heilige Paulos, die hij ook vergezeldeop zijn eerste reis. Later vergezelde hij Petros, die hem “zijn zoon” (1Pet. 5,13) noemt. Hij was vooral nuttig als tolk, zeker tijdens de reis door Italië. In Rome schreef hij zijn Evangelie, vóór het jaar 67. Aangenomen wordt dat dit ook het vroegste Evangelie is. Daarna reisde hijnaar Egypte, waar hij zijn zetel vestigde te Alexandrië. Daar wist hij niet alleen velen tot het Christendom te bekeren, hij zette ook velen op die wijze tot het navolgen van Christus aan, dat zij de wereld achter zich lieten om op een afgelegen plaats te gaan leven. Markos kan op die wijze de stichter van een gemeenschapsleven worden genoemd, waaruit later het monnikendom ontstond.

Markos predikte niet alleen in Alexandrië en Oost-Egypte, hij trok ook westwaarts naar het barbaarse Libië, waar hij ook velen voor Christus won. Hij keerde in het voorjaar van 68 terug naar Alexandrië om er Pasen te vieren, waar toen ook grote offerfeesten doorgingen ter ere van Serapis. De heidenen wilden de eer van hun afgod wreken en vielen Markos aan, die ze vastgrepen bij zijn voeten en hem zo lang over het ruwe plaveisel sleepten, dat hij de geest gaf. Nadien werd hij verbrand. Zijn relieken werden later overgebracht naar Venetië, waar zij in de San Marco-basiliek rusten. Het is één der rijkste kerken ter wereld, gelegen aan één der bekendste pleinen.

Het Evangelie van Markos werd in de Griekse taal geschreven voor de heidenen en kende talrijke oude vertalingen in het Latijn. Het is het oudste boek dat de geschiedenis van Christus vertelt en daarom van groot belang voor de Kerk en voor de mensheid. Zijn schrijfstijl is beknopt en ongekunsteld en getuigt van een rake opmerkingsgave. Allerlei details wijzen erop dat hij vooral Petros’ prediking heeft weergegeven. De Liturgie van de Heilige Markos werd vooral in Alexandrië gevierd, dateert uit de Apostolische tijd en kan dus heel goed op zijn aanwijzingen tot stand zijn gekomen.

Markos wordt symbolisch steeds als een leeuw, de koning der dieren, voorgesteld. Hij predikte vooral het Koningschap van Christus. Hij begint zijn Evangelie met de zending van Joannes de Voorloper en Doper in de woestijn, de verblijfplaats van de leeuw. En de stem van Joannes weerklinkt als een roepende in de woestijn, het gebrul van een leeuw.

 

Troparion t.3

 

Onderricht door Petros, de Opperherder, * zijt gij ook een Apostel van Christus geweest. * Als een zon straalt gij over de wereld * en door het licht van uw Evangelie, hebt gij ons uit het bedrog bevrijd. * Wij vieren met vreugde uw gedachtenis, uit God zingende Markos. * Bid tot de door u gepredikte God, ** dat Hij ons vergeving schenkt voor onze zonden.

 

 

Kondakion t.2

 

Uit den Hoge hebt gij de genade van Gods Geest ontvangen * en daardoor de netten der aardse geleerden verscheurd. * Maar in het net van Gods Woord * hebt gij vele volkeren gevangen * om hen te brengen tot uw Meester, albezongen Markos, ** door de verkondiging van uw Goddelijk Evangelie.

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden