Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
  Sitemap | U bent hier > Broederschap > Webwinkel > Gospodikwartet

Vladyko Joan

Go to MP3player

Wij verkregen van het Gospodi-kwartet de toestemming om hun CD's te koop aan te bieden op onze website... en de opbrengst mogen wij gebruiken voor de weeskinderen in Peru... wij danken hun dan ook van harte

 

Klik hier om één of meer
cd's van GOSPODI te bestellen
Het embleem van het GOSPODI-kwartet is de grafische weergave van de beroemde Triniteitsicoon, ca. 1425 door de Russische monnik Andrej Rublëv geschilderd om rechts van de Koninklijke Deur te worden opgehangen op de ikonenwand van de Triniteitskerk van het klooster van Sergiev Posad nabij Moskou. Zij is de onovertroffen voorstelling van God (Gospod in het Slavisch, aangesproken als Gospodi - O Heer), symbolisch uiteraard, in de vorm van drie volkomen gelijke engelen, die de Onvoorstelbare suggereren: de Gans andere, de Man van Nazareth die Hem zijn Vader noemde, en Gods Geest die met kracht en tederheid Jezus doet kennen en navolgen.
Sinds 1982 bezingt het GOSPODI-kwartet de weergaloze stilte van God; vierstemmig en 'a capella' zingt het tot Hem de gzangen van de Byzantijns-Slavische liturgie, waarvan het zich de stijl, de uitspraak en de inhoud eigen heeft gemaakt. Naar elkaar en naar de Waarheid toegekeerd doen zijn denken aan de Symphonia geheten cirkel van de vier evangilisten, die in de aanvangsminiatuur van het oudste geïllustreerde Griekse Evangeliehandschrift, het op purper perkament geschreven Evangelie van Rossano (ca. 500) beklemtonen hoe zeer in eenklank met elkaar zij de blijde Boodschap verwoorden. Meer nog gelijken zij op de vier Syrische en Byzantijnse hymnendichters, wier fresco-gestalten in de zijkapel van de Chora-kerk van Istanbul (ca. 1315 - 1320) de koepel schragen, waarin hun hulde klinkt aan de daarop afgebeelde Christus Emmanuel en zijn Moeder, met dezelfde innigheid als - tot dezer verheerlijking - voor het eerst in 1988 (Abdij Betlehem, Bonheiden) de grote Akathistoshymne (VIde eeuw) van de Byzantijns-Slavische liturgie door het GOSPODI-kwartet in het Nederlands ten gehore werd gebracht.
 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden