Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 26 november
26 november
Vladyko Joan
Alipios de Styliet

Eveneens op deze dag:
Nikon de MetanoÔet


boxen

Alipios de Styliet

 

 

Alypios werd geboren in Hadrianapolis, een stad in PaflagoniŽ (FrygiŽ). Vanaf zijn kinderjaren werd hij toegewijd aan de dienst van God. Hij diende als diaken met Bisschop Theodoros in de kerk van die stad. Verlangend naar een leven van eenzaamheid, gebed en beschouwing, trok Alypios zich terug op een Griekse begraafplaats buiten de stad. Deze plek werd door de burgers in angst vermeden, want vaak werden er demonische droombeelden gezien. Alypios richtte er een kruis op en bouwde er een kerk ter ere van Eufemia, die hem in een droom was verschenen. Naast het kerkgebouw bouwde hij een hoge pilaar, die hij besteeg en waarop hij 53 jaar bleef wonen, voortdurend vastend en biddend. Noch het gespot van de mensen, noch hun boosheid waren in staat hem te verjagen of hem ook maar aan zijn bedoeling in vraag te doen stellen. Vooral ontelbare aanvallen van de demonen moest Alypios verduren. Ze poogden hem te terroriseren met veelvuldige verschijningen, zelfs met het gooien van stenen. Gedurende een lange tijd gunden ze Alypios geen rust, niet overdag, niet ís nachts. De moedige Alypios beschermde zichzelf tegen deze demonische krachten door het teken van het Kruis en door de naam van Jezus. Tenslotte werden de demonen overwonnen en vluchtten ze van hem weg.
Mensen kwamen hem opzoeken om gebed, vertroosting, raad en genezing te vragen, ze begonnen hem te vereren. Twee kloosters werden er naast zijn pilaar gebouwd: een klooster voor mannen aan de ene kant, een klooster voor vrouwen aan de andere kant. Zijn moeder en zuster leefden in het vrouwenklooster.
Alypios leidde de monniken en monialen vanaf zijn pilaar, in woord en daad. Als een zon aan de hemel straalde hij voor iedereen en toonde hij hun de weg naar de redding. Deze Godbehagende man kende zoveel genade, dat hij vaak door een hemels licht werd verlicht en een zuil van licht steeg boven hem uit naar de Hemel. Hij was een wonderlijke en machtige wonderwerker, zowel in het leven, als na de dood.
Hij leefde 100 jaar lang en ontsliep in het jaar 640 tijdens de regering van Keizer Heraclios. Zijn hoofd wordt bewaard op het Klooster Koutloumousiou op de Heilige Berg.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden