Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 31 oktober

Foillan

 

 

Foillan was een zoon van Koning Fyltan van Munster in Ierland. Drie broers waren monnik en na de dood van de oudste broer in het jaar 650 gingen Foilan en Ultan naar Nijvel in Brabant, waar ze de abdis Gertrudis opzochten. Ultan kreeg de opdracht een abdij te bouwen in het bisdom Maastricht, maar Gertrudis hield Foillan in haar klooster om de monialen te onderrichten. Hij predikte eveneens in de dorpen in de omgeving van het klooster.
In 655 werd hij, samen met drie anderen, door een roversbende gedood in het ZoniŽnwoud, dat zich nog uitstrekte tot in Henegouwen. Hun ontzielde lichamen werden pas na 3 maanden teruggevonden. De relieken van Foillan worden vereerd in de kerk van de door hem gestichte abdij te Fosse.

 

 

Troparion t.8

 

Rovers uit het heidendom plaatsten op uw hoofd de kroon van het martelaarschap, * Gerechte Vader Foillan. * Uw manier van leven was immers een levend verwijt * voor goddeloze en wreedaardige mensen. * Nadat gij met uw broeder, onze vader Fursy, gezwoegd had in Oost-Anglia, * zijt gij naar de lage landen gekomen, * waar gij als een nieuwe apostel het Geloof hebt geplant. * Bid tot Christus God voor ons, zo smeken wij u, * dat ons leven een getuigenis voor Christus mag zijn, ** opdat wij Gods grote genade mogen verwerven.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden