Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 13 augustus
13 augustus
Vladyko Joan
Tychon van Zadonsk

Eveneens op deze dag:
Maximus de Belijder


boxen

Tychon van Zadonsk

 

 

Tychon werd geboren in een landbouwersgezin te Korotsk (Novgorod) tijdens jet jaar 1724. Op 34-jarige leeftijd werd hij monnik gewijd. Zijn spirituele wijsheid en zijn ascetisch leven waren een voorbeeld voor velen en daarom werd hij tot Bisschop van Voronesj gewijd. Hij oefende het ambt 5 jaar uit en trok zich toen, omwille van zijn zwakke gezondheid, terug in het klooster van Zadonsk, waar hij vredevol in de Heer ontsliep tijdens het jaar 1783 en waar zijn wonderwerkende relieken nog steeds rusten.
Hij wordt herinnerd als een grote asceet binnen de Russische Kerk, als een zeldzame herder en middelaar, als een auteur van wondermooie, geestelijke werken. Door zijn ascese, heiligheid en wijsheid, kan Tychon vergeleken worden met de gevierde Vaders van de Orthodoxe Kerk uit de vroegere tijden. Ofschoon hij, omwille van talrijke wonderen, reeds eerder door het volk als een heilige werd vereerd, verklaarde de Kerk hem pas in het jaar 1861 heilig.

 

Troparion t.8

 

Van uw jeugd af hebt gij Christus bemind * en waart voor allen een voorbeeld in uw woorden en uw leven, * in liefde en geloof, in reinheid en deemoed van geest. * Daarom is nu uw verblijf in de Hemelse Woonplaats. * Daar staat gij voor de Troon der Heilige Drie-Eenheid. ** Bid, Heilige Tychon, dat onze zielen worden gered.

 

 

Kondakion t.8

 

Gij, waart werkelijk een navolger der Apostelen, * een voorbeeld voor de Bisschoppen * en een leraar voor de Orthodoxe Kerk. * Bid tot de Meester van heel de schepping * om vrede te schenken aan de wereld ** en aan onze zielen, de grote genade.

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden