Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 09 augustus
9 augustus
Vladyko Joan
Matthias, Apostel

Eveneens op deze dag:
Nafeest Transfiguratie


boxen

Matthias, Apostel

 

 

Matthias werd te Bethlehem geboren en werd opgevoed door Simeon de Godsdrager. Hij behoorde tot de Zeventig, maar werd na de Hemelvaart van Christus tot de Twaalf gerekend. Hij was de plaatsvervanger van Judas Iskariot, de verrader.Hij verkondigde het Evangelie te Judea, EthiopiŽ en MacedoniŽ. Door de Hogepriester Annas werd hij voor het Sanhedrin gedaagd, waar hij beschuldigd werd als zedenbederver, propagandist van Christus en landverrader. Aan de hand van de Profeten en de voorafbeeldingen uit het Oude Testament, bewees Matthias in het openbaar dat Christus de beloofde Messias was. Daarom werd hij schuldig verklaard aan Godslastering en gestenigd. Op Matthiasí vraag werden de eerste twee stenen, gegooid door de getuigen die hun hand op het hoofd van de Apostel hadden geplaatst, als teken van de rechtvaardiging van de aanklacht, in zijn graf gelegd Na zijn dood werd hij echter, als vijand van de Keizer, ook nog onthoofd: dit gebeurde om de Romeinen te plezieren.

 

Troparion t.3

 

De genade van de Geest heeft u door het lot aangewezen * om het twaalftal van de Goddelijke Apostelen te vervolledigen. * Samen met hen hebt gij het Woord gepredikt, * Dat Zich ontledigd heeft door het vlees aan te nemen. * De Heer heeft u verheerlijkt door wonderen, Roemrijke Apostel Matthias. * Bid tot Hem dat Hij ons moge schenken, ** de vergeving der zonde en de grote genade.

 

 

Kondakion t.2

 

Als een stralende zon * verlicht uw stem die over heel de wereld klinkt, * de Kerk der volkeren * met Gods genade, ** door wonderen verheerlijkte Apostel Matthias.

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden