Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 23 maart
23 maart
Vladyko Joan
Heilige Nikon


boxen

Nikon en 199 leerlingen

 

 

Nikon was een knappe en sterke, Napolitaanse beroepssoldaat, zoon van een ongelovige vader en een Christelijke moeder. Na het behalen van de overwinning in een zwaar gevecht, vertelde hij zijn moeder dat ook hij Christen wilde worden. Daarom nam hij de boot naar Constantinopel, maar onderweg ging hij aan land in Chios, waar hij een eenzame plek opzocht. Zeven dagen lang bracht hij in gebed door om de consequenties van zijn beslissing te overwegen. Vervolgens trok hij naar de berg Ganos, waar kluizenaars leefden. Hij werd er gedoopt, tot overste gekozen en daarom ook, 3 jaar later, priester gewijd.

Langzamerhand kwamen er echter zoveel leerlingen dat er op de berg niet genoeg plaats meer was. Met negen leerlingen begon Nikon een zwervend bestaan. Van Mytilene trok hij terug naar Napels, waar hij zijn moeder kon bijstaan tijdens haar levenseinde en haar ook kon begraven. Vervolgens reisden ze naar SiciliŽ, waar ze op de berg TauromeniŽ een geschikte plaats vonden om te blijven wonen. Het aantal leerlingen groeide aan tot 199.

Helaas, deze rust bleef niet duren. Allen werden ze gegrepen en voor de rechter gebracht. Zijn leerlingen werden onthoofd, Nikon echter moest de haat en woede van de vervolgers lange tijd verduren: hij werd op verschillende manieren gemarteld. Tenslotte werd hij met het zwaard gedood in het jaar 260.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden