Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 19 juni
19 juni
Vladyko Joan
Methodios van Patara


boxen

Methodios van Patara

 

Methodios was Bisschop van Patara en waarschijnlijk ook van Olympia. Hij was een bekende geleerde, een rustige persoonlijkheid en een nederige monnik. Opmerkelijk was zijn welsprekendheid. Zo schreef hij een verhandeling tegen Origines, die veronderstelde dat de zielen reeds bestonden, voor de mens op aarde geboren wordt.

Hij werd in het jaar 312 door heidenen onthoofd te Chalcis (SyriŽ).

 

Troparion t.1

Uw bloed, o Wijze, roept zonder stem van de aarde tot God, * evenals het bloed van de verslagen Abel. De Menswording van Christus hebt gij helder uiteengezet * en daardoor het bedrog van de ketters te schande gemaakt. * Nu woont gij in het Hemels Paleis, * Heilige Bisschop-Martelaar Methodios. * Bid voor ons tot Christus God ** om onze zielen te redden.

 

Kondakion t.4

Gewijde MysteriŽnverkondiger der Heilige Drie-Eenheid, * gij hebt Gods raadsbesluiten openbaar gemaakt, * die alle verstand te boven gaan, Vesting der Orthodoxie, Methodios. * Gij hebt de ketterijen weerlegd * en de Orthodoxie met uw bloed bezegeld. Nu staat gij met de Engelen voor Christus. * Bid met hen voor ons, ** opdat wij mogen worden gered.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden