Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 30 mei
30 mei
Vladyko Joan
Isaškios de Belijder


boxen

Isaškios de Belijder

 

 

Isaškios was een monnik in de woestijn van het Oosten. Toen hij echter hoorde hoe zwaar de Kerk door de Ariaanse Valens werd vervolgd, trok hij naar Constantinopel, waar hij het Arianisme weerlegde en troost bracht aan wie omwille van de Orthodoxie moest lijden. Hij voorspelde Valens zijn nederlaag tegen de Gothen en werd daarvoor in de gevangenis geworpen. Zijn profetie werd echter waarheid: Valensí leger leed een overweldigende nederlaag en Valens werd tijdens zijn vlucht gegrepen en gedood.

Valensí opvolger, Theodosios de Grote, liet Isaškios ontbieden en herstelde op die wijze de vrede in de Kerk. Hij liet voor Isaškios bovendien een klooster bouwen bij de poorten van de stad, dat later ĎHet Dalmatische Kloosterí werd genoemd, naar Isaškiosí opvolger, de Heilige Dalmatios.

Isaškios nam deel aan het Tweede Oecumenische Concilie en stierf in zijn klooster in het jaar 385.

 

Kondakion t.4

 

Als een trouwe Dienaar Gods * zijt gij van ijver ontbrand voor de Kerk van Christus * en hebt Valens een slechte dood geprofeteerd, * omdat hij de kerken deed sluiten. * Bid daarom voor ons die uw gedachtenis vieren, ** eerbiedwaardige Vader Isaškios.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden