Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 21 mei
21 mei
Vladyko Joan
Vladimirskaja

Eveneens op deze dag:
Keizer Constantijn
en Keizerin Helena


boxen

Vladimirskaja

 

 

Deze icoon van de Moeder Gods werd, zo verhaalt de traditie, geschilderd door de Apostel Lukas, die in zijn Evangelie ook het uitvoerigst schrijft over de Moeder Gods. In het jaar 450 werd deze icoon door Keizer Theodosius uit Jeruzalem naar Constantinopel overgebracht. In 1100 reisde de icoon naar Kiev, in 1155 naar Bogoljoebov, in 1160 naar Vladimir en in 1395 naar Moskou, waar ze een definitieve bestemming vond op de iconostase van de Kathedraal van de Ontslaping. Tijdens de revolutie werd ze naar het Tretjekov-Museum overgebracht.

Allerlei feiten uit de Russische geschiedenis zijn met deze icoon verbonden, zodat er verschillende gedachtenissen worden gevierd.

Haar naam dankt de icoon aan de beschermende rol, die ze speelde, tijdens haar verblijf in Vladimir.

 

Troparion t.4

 

Deze dag straalt als het ochtendrood * door het Feest van uw wonderbare icoon. * Wij komen daarom bijeen en wij bidden tot u: * ďHeilige, wonderbare Moeder Gods, * bid voor ons bij Christus, onze Heer, * Die ons vlees heeft aangenomen uit u, * opdat Hij alle Christenen beschermt * tegen de aanvallen van de helse vijand, ** om ons te redden in Zijn Barmhartigheid.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden