Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 18 mei
18 mei
Vladyko Joan
Theodotos


boxen

Theodotos en de 7 Maagden van Ankyra

 

 

Theodotos was een herbergier, die tijdens de vervolging vele Christenen in zijn woning verborg. Nilos, een vriend van Theodotos heeft zijn marteldood uitvoerig beschreven.

Theodotosí tante, Tekousa, was, net zoals Alexandra en FaÔna, een gewijde maagd. Claudia, Eufrasia, Matrona en Julitta waren maagd, maar (nog) niet gewijd. Zij werden allen als Christenen aangeklaagd en voor de rechter gebracht. Zijn bedreigingen konden hen echter niet aan het wankelen brengen en daarom liet hij hen door een stel jonge mannen bespotten, die hun taak zeer ter harte namen. Tekousa echter nam onbevreesd haar sluier af en riep tot de brutaalste onder de spotters: ďHou op met die brutaliteiten! Kijk naar mijn rimpels en mijn grijze haar. Denk aan je moeder en eerbiedig haar hoofd, als je dat van mij ziet!Ē Door dit wijs en aangrijpend optreden kwamen de jongelingen tot inzicht en lieten ze de maagden met rust. De rechter echter was niet onder de indruk en bedacht een nieuw plan om zijn perversiteit te botvieren.

Op de vooravond van het feest van de afgod Diana werd een beeld van de godin plechtig gebaad in een ondiepe poel bij de stad. Zij die priesteressen van Diana wilden worden, moesten, tegelijk met het beeld, in het water een bad nemen. Daarom liet de rechter de zeven maagden, in witte gewaden en met gebonden handen, op de praalwagen van de godin Diana gezet, die in processie door de stad werd gereden. Tegen hun wil in zouden ze priesteressen van Diana worden. Verontwaardigd ontdeden de maagden zich van hun witte kledij van het priesterschap. Hierop werden ze, met een zware steen om de hals, in de poel geworpen, waarin ze verdronken.

Theodotos hield zich, met enkele vrienden, schuil in een nabijgelegen hut en wilden de lichamen van de maagden ophalen. Hun plan mislukte aanvankelijk, want er waren wachtposten uitgezet. De volgende nacht echter was het aardedonker en brak er een groot onweer los, waardoor de wachters hun plaats verlieten om in het droge te schuilen. Theodotos en zijn vrienden konden, nadat zij door twee lantaarns, die voor hen uitgingen, de weg waren gewezen, de lichamen van de verdronken maagden lossnijden en uit het water halen.

Toen de diefstal Ďs anderendaags werd ontdekt en de woedende rechter zette de stad in rep en roer door furieus op zoek te gaan naar de daders.

Een vriend van Theodotos werd gevangen genomen en de angst voor martelingen deed hem Theodotos en zijn andere vrienden verraden.

Na dagenlang foltering werd Theodotos in het jaar 304 onthoofd.

 

Kondakion t.2

 

De goede strijd hebt gij gestreden, * martelaar Theodotos, * en gij hebt de roemvolle krans ontvangen, * tezamen met de maagdelijke martelaressen. * Bid allen daarom onophoudelijk tot Christus God ** voor ons die uw gedachtenis bezingen.

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden