Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 06 november

Winoc

 

 

Winoc werd geboren in Bretagne. Met 3 gezellen trok hij de zee over naar Cornwall, waar ze verschillende kloosters bezochten. Ze kwamen terug naar het vasteland en traden binnen in het klooster te Sithieu, waar Bertin abt was en waar er een vurig, geestelijk leven nagestreefd werd.
Winoc, die grote vorderingen maakte, werd met enkele gezellen naar Frans-Vlaanderen gestuurd om er een nieuwe stichting te vestigen. Hij stichtte een klooster, dat vrij snel tot bloei kwam, op het huidige Bergues-Saint Winoc. Een tweede stichting kwam er in Wormhout, waar hij ook abt werd van het klooster.
Winoc was een man van mystiek gebed. Soms raakte hij, zelfs midden in het werk, in extase. Kenmerkend is het verhaal dat de handmolen, waarmee Winoc aan het malen was, bleef doormalen, ook al had Winoc zijn blik en zijn handen in extase ten Hemel geheven. Anderzijds was hij een man, die het nederigste en smerigste werk niet schuwde.
Hij stierf in het jaar 717 te Wormhout (Vinoxbergen). Zijn relieken werden later naar Bergues overgebracht, waar ze nog op Drievuldigheidszondag in processie rond de stad worden gedragen en in de Coma-rivier worden gedoopt, als herinnering aan de redding van een verdrinkende jongen door het aanroepen van Winoc.

 

 

Troparion t.3

 

Heilige Abt Winoc, * gij werd wonderbaar door Koning Christus gered uit de woedende golven van de zee, * want de zee werd voor u gespleten * en stond als een muur. * Als gevangene van Christusí liefde rustte gij daar op de bodem, * die voor u was herschapen tot een lieflijk paradijs vol geurende bloemen. * Bid nu voor ons tot uw Meester ** om de grote genade voor onze zielen.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden