Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 05 november
5 november
Vladyko Joan
Jona van Novogorod

Eveneens op deze dag:
Galaction en Episteme van Emesa
Odrada van Balen


boxen

Jona van Novogorod

 

 

Joannes werd te Novgorod geboren en werd op jonge leeftijd reeds wees. Een Godvrezende weduwe nam hem op en voedde hem op. MichaŽl, een dwaas omwille van Christus uit Klops, zag hem als kind en sprak tot hem deze voorspellende woorden: ďIvanushka, studeer nauwgezet, want gij zult aartsbisschop worden in Novgorod.Ē
Joannes werd monnik gewijd, onder de naam ĎJonaí, in een klooster, gelegen in de wildernis van Otnya. Na een tijd werd hij er hegoumen. In 1458, na de dood van Aartsbisschop Euthymius, koos het volk van Novgorod hem als nieuwe bisschop. De graad van vroomheid en mildheid bij Jona is zeldzaam onder de mensen. Hij bouwde kerken en kloosters, hoedde zijn kudde als een ware, goede herder. Hem werd de troon van Metropoliet in Moskou aangeboden, maar hij wees dit aanbod af, terwijl hij zich omwille van zijn leeftijd verontschuldigde.
In 1463 bouwde Aartsbisschop Jona de eerste kerk, aan Sergej van Radonesj gewijd, in de streek van Novgorod en hij herstelde de locale heiligen in ere door diensten op te dragen en hun vitae te laten samenstellen. Hij stond aan de wieg van het Solovki Klooster, want hij schonk, samen met de wereldse overheid van Novgorod, aan Zozimas de vergunning om op het Sovoki-eiland een klooster te bouwen.
Toen Jona zijn einde voelde naderen, vroeg hij zijn lichaam, na zijn dood, te begraven in het Otnya Klooster. Nadat hij op 5 november 1470 voor een laatste maal de MysteriŽn had ontvangen, ontsliep hij vredevol in de Heer.
Zowat 100 jaar na zijn dood brak er een brand uit in Novgorod. De relieken van deze heilige gingen echter niet in de vlammen op, maar, integendeel, ze manifesteerden een genezende kracht en verspreidden een wonderlijke, zoete geur.

 

 

Kondakion t.4

 

Vanuit de Hemel hebt gij de genade ontvangen * om te bemiddelen tussen God en de mensen, * want als Hogepriester draagt gij het offer op, dat de vrede uitstort over de wereld. * Gij zijt de roem van Novgorod, * Heilige Vader Jona, * en de vreugde van allen die u liefhebben.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden