Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 11 oktober
11 oktober
Vladyko Joan
Gummarus van Lier

Eveneens op deze dag:
Theofanes de Gebrandmerkte
Filippus, Apostel uit de 70


boxen

Gummarus van Lier

 

 

Gummarus werd in het jaar 717 geboren op het kasteel van Lier. Hij was soldaat in het leger van Koning Pepijn en huwde Grimnaira. Zij zou echter een kwaadaardige vrouw zijn geweest, die op hebzuchtige wijze de kleine boeren tot diepe armoede bracht, telkens wanneer haar man door militaire verplichtingen afwezig was. Wanneer Gunmar het hen aangedane onrecht wilde herstellen, werkte zij hem op alle mogelijke wijze tegen. Daarom verliet Gunmar zijn vrouw en trok als pelgrim naar Rome.
Na zijn terugkomst vestigde hij zich als kluizenaar in het woud van Nives-Donck, waar hij een kapelletje bouwde, gewijd aan de Apostel Petrus. Spoedig daarna voegden godsvruchtige mannen en vrouwen zich bij hem, zodat ere en sort monastieke gemeenschap ontstond. Daar is hij gestorven in het jaar 774. Zijn lichaam werd, vrijwel meteen na zijn begrafenis bij het Petruskapelletje, overgebracht naar de kerk van Lier, waar zijn feest nog jaarlijks vele bedevaarders op de been brengt. Hij wordt aangeroepen tegen hernia en gebroken beenderen.
Dit laatste verwijst zonder enige twijfel naar het wonder, waarbij hij een geknakte boom met zijn gordel Ďspalktí, zodat de boom verder kan groeien, bloeien en vruchtdragen. Een ander boomwonder vertelt hoe Gummarus en Remaclus elkaar ontmoeten en hun staf wortel schieten en blaadjes krijgen. Gummarus heeft ook een kind gered, dat door een giftige adder was gebeten, en deed ten behoeve van uitgeputte en dorstiger boeren een bron ontspringen.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden