Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 12 juli
12 juli
Vladyko Joan
Proklos en Hilarion

Eveneens op deze dag:
MichaŽl MaleÔnos


boxen

Proklos en Hilarion

 

 

Beide mannen waren geboren in Kallippi (AziŽ). Proklos was de oom van Hilarion. Tijdens de regering van Trajanus werd Proklos aangehouden en op de vraag van de rechter wie hij was, antwoordde Proklos: ďIk ben Christen en ik hoop op God.Ē Toen de rechter dreigde met martelingen, repliceerde Proklos: ďZo iemand reeds bang is om de geboden van de Keizer te overtreden om niet de tijdelijke bestraffing te moeten ondergaan, hoe bevreesder moet dan niet een Christen zijn om de bevelen van God niet na te komen: een eeuwige straf wacht hem immers.Ē
Hierop werd Proklos gemarteld. Op weg naar het executieplein ontmoette Proklos zijn neef Hilarion, die hem begroette en meteen beleed dat ook hij een Christen was. Hij werd samen met zijn oom ter dood gebracht. Volgens sommige bronnen werd Proklos gekruisigd, terwijl Hilarion onthoofd werd.

 

Kondakion t.4

 

Als een heerlijke morgenster * straalt het lijden van de Heiligen Proklos en Hilarion. * Wij worden verlicht door de glans van hun wonderen * en vieren daarom hun gedachtenis. * En wij smeken tot Christus God * om door hun gebeden ** onze zielen te redden.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden