Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 09 juli
9 juli
Vladyko Joan
Theodoros van Edessa en zijn Gezellen

Eveneens op deze dag:
Pankratios van Taormina


boxen

Theodoros van Edessa en zijn Gezellen

 

 

Als kind kende Theodoros grote leermoeilijkheden, die hij vertwijfeld in gebed opdroeg aan God. In een droom werd hij door een visioen gesterkt, waardoor alle problemen verdwenen: hij had een doeltreffende methode gevonden.

Op 20-jarige leeftijd trad hij binnen in het Sabbas Klooster te Palestina, waar hij 36 jaar lang verbleef. Toch moet hij met de buitenwereld contacten hebben onderhouden, want tijdens de regering van Keizer MichaŽl en Keizerin Theodora, werd hij tot Bisschop van Edessa gekozen. Hij was en had een indrukwekkende persoonlijkheid. Toen hij voor kerkzaken een tijd in Babylon verbleef, kwam de Perzische Koning Maowi tot bekering.

Hij keerde geregeld naar het klooster in Palestina terug en daar is hij ook gestorven tijdens het jaar 848.
Samen met Theodoros, worden vandaag zijn gezellen vermeld: Theodosios, een monnik bij Edessa, die zijn leven van ascese op een zuil doorbracht en bij wie Bisschop Theodoros vaak op bezoek kwam, Ader, een rijke inwoner van Edessa, die zijn vrouw verliet, monnik werd onder de naam ĎAthanasiosí en bij de zuil van Theodosios verbleef, en Joannes de Kluizenaar, Theodorosí broer die in Babylon woonde.

 

Troparion t.4

 

Navolger van de Apostelen, * Zuil van de Goddelijke Leer, door uw gebed hebt gij Christus bereikt * en Koning Maowi in de Doop verlicht. * Koning Christus heeft u met een heerlijke kroon getooid. * Bid nu ook tot Hem ** om onze zielen te redden.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden