Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 09 juli
9 juli
Vladyko Joan
Pankratios van Taormina

Eveneens op deze dag:
Theodoros van Edessa


boxen

Pankratios van Taormina

 

 

Pankratios werd te AntiochiŽ geboren, in de tijd dat onze Heer Jezus Christus nog als Mens op aarde rondwandelde. Toen zijn ouders over Christusí wonderen hoorden vertellen, wilden ze de Heer Zelf ontmoeten. Samen met hun zoon reisden ze af naar Jeruzalem, waar ze Jezusí wonderen zagen en Zijn leringen aanhoorden. Daar kwam Pankratios in contact met Apostel Petros.

Na de Hemelvaart van de Heer werden Pankratios en zijn ouders te AntiochiŽ gedoopt. Pankratios trok zich terug in een grot, waar Petros hem opzocht, en in samenspraak met Paulos werd Pankratios tot Bisschop van Taormina (SiciliŽ) gewijd. Daar werkte hij vele wonderen, vernietigde de afgodsbeelden, doopte en bemoedigde vele bekeerlingen en bestuurde de Kerk als een ware herder.
Toen Aquilinos, een ongelovige bevelvoerder, hoorde dat geheel Taormina zich had bekeerd, rukte hij met zijn legermacht uit om de stad te vernietigen. De bisschop smeekte zijn gelovigen niet bang te worden en ging met de clerus de tegenstander tegemoet, terwijl hij het Eerbiedwaardig Kruis in zijn handen droeg. Duisternis viel over de stad, de oprukkende soldaten raakten in verwarring en paniek en gingen elkaar te lijf met hun zwaarden. Zo redde Pankratios de stad en zijn kudde door de kracht van zijn gebed.

Jaloerse ongelovigen konden het evangelisatiesucces van Pankratios niet dulden en stenigden hem op het einde van de 1ste eeuw. Zijn relieken rusten in Rome.

 

Kondakion t.4

 

Gij waart een stralende ster, * Hieromartelaar van Christus. * Nu staat gij voor Zijn Eeuwige Troon, * Heilige Pankratios. ** Bid tot Hem voor ons die u vereren.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden