Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 17 juni
17 juni
Vladyko Joan
Isauros en zijn Gezellen

Eveneens op deze dag:
ManuŽl, Sabel en IsmaŽl
Alena van Dilbeek en Vorst
Hervť van Bretagne


boxen

Isauros en zijn Gezellen

 

 

Isauros was een diaken uit Athene, hij leefde tijdens de regering van Numerianus (284). Samen met Basilios en Innokentios reisde hij af naar Appolonia (MacedoniŽ), waar ze zich op aanwijzen van een Engel in een grot vestigden om er een ascetisch leven te leiden.

Daar werden ze ontdekt door drie jongelingen: Felix, Hermias en Peregrinos. Ze gaven aan Isauros, Basilios en Innokentios alles wat ze nodig hadden om te (over)leven. In ruil onderrichtte Isauros hen in het geestelijke leven. Na een korte tijd en op aanraden van Isauros, verdeelden de drie jongelui hun goederen onder de armen en trokken zich ook uit de wereld en in de grot terug.

Hun ouders echter, die hen tevergeefs in de schaduw van het afgodendom wilden houden, brachten Tripontios, de prefect van de stad, op de hoogte. Deze liet de heiligen onmiddellijk arresteren. Toen hij tevergeefs Felix, Hermias et Peregrinos poogde tot andere inzichten te brengen, werden ze onthoofd. Isauros, Basilios en Innokentios werden overgeleverd aan de zoon van de perfect, Apollonios. Hij onderwierp de drie vrienden aan martelingen met water en vuur. De drie heiligen bleven niet alleen ongedeerd, ze brachten ook vele ongelovigen tot bekering, o.a. Rufos en Rufinos, twee broers uit een invloedrijke familie van de stad. Isauros en zijn gezellen werden tenslotte ook onthoofd.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden