Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 15 juni

Lazaros van ServiŽ

 

 

Lazaros was een van de grootste koningen van ServiŽ. Hij werd gekroond door Patriarch EfraÔm. Hij tilde het land op uit de ellende en armoede, die door twisten en oorlogen werden veroorzaakt. Hij bevorderde het geestelijke leven door de bouw van kerken en kloosters. Hij is ook de stichter van het Russische Panteleimon Klooster op de Athos.

Tijdens de Slag bij Kosovo raakte Lazaros gewond, hij werd gevangen genomen door de Turken en in het jaar 1389 onthoofd. Zijn lichaam werd naar het door hem gebouwde Ravenitsa overgebracht. Zijn relieken verhuisden in 1942 naar de Kathedraal te Belgrado, tot troost van de gelovigen tijdens de rampspoed van de Tweede Wereldoorlog.

 

Troparion t.3

 

Uw streven was gericht op Gods schone verheerlijking * en God heeft u daarvoor aardse roem gebracht. * Het u toevertrouwde talent hebt gij door uw arbeid verdubbeld. * Gij hebt gestreden ten koste van uw eigen bloed. * Daarvoor hebt gij als martelaar uw loon ontvangen * uit de hand van Christus, onze God. ** Bid voor ons die u bezingen, Heilige Lazaros.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden